Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Οι νόμοι επισκέπτονται τον Σωκράτη στη φυλακή




ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


προτομή του Σωκράτη
Μουσείο Καπιτωλίου, Ρώμη
1.    Αφού διαβάσετε προσεκτικά από το ψηφιακό σχολικό εγχειρίδιο «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας» για τη διδασκαλία του Σωκράτη (την ενότητα β΄), να δημιουργήσετε στην ιστοσελίδα text2mindmap έναν εννοιολογικό χάρτη με κεντρική έννοια το όνομα «Σωκράτης» και τουλάχιστον πέντε κλάδους στους οποίους θα καταγράψετε επιγραμματικά τα κύρια σημεία της διδασκαλίας και μεθοδολογίας του κορυφαίου αρχαίου φιλοσόφου.

2.   Να διαβάσετε στο σχολικό «Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων» το εισαγωγικό κείμενο για τον Σωκράτη (την ενότητα 3 «Η σωκρατική μέθοδος και η ανάγκη του ορισμού») και να αποδώσετε το νόημα της έκφρασης «σωκρατική ειρωνεία». Κατόπιν, να αναζητήσετε στο Λεξικό της κοινής νεοελληνικής τη σημασία της λέξης «ειρωνεία» σήμερα. Πότε λέμε ότι κάποιος ειρωνεύεται; Μπορείτε να εξηγήσετε την εξέλιξη-διαφοροποίηση στη σημασία της λέξης «ειρωνεία»;


3.  Με βάση: α) το κείμενο του σχολικού εγχειριδίου από τον πλατωνικό «Κρίτωνα» και β) το παρακάτω βίντεο «Σωκράτης: Animated Φιλόσοφοι» (τα λεπτά 13:22-15:24, 17:15-17:28, 20:26-22:05) να αιτιολογήσετε την άρνηση του Σωκράτη να αποδράσει από τη φυλακή και να τον χαρακτηρίσετε ως δάσκαλο.


4.   Αφού δείτε προσεκτικά το παραπάνω βίντεο «Σωκράτης: Animated Φιλόσοφοι» (τα λεπτά 22:50-23:40), να γράψετε ομοιότητες που μπορούμε να εντοπίσουμε στη ζωή και τη διδασκαλία του Σωκράτη και του Ιησού Χριστού.

5.    α) Παρατηρήστε στον ακόλουθο πίνακα του Zακ Λουί Νταβίντ την έκφραση στα πρόσωπα των μαθητών του Σωκράτη και τη στάση του δασκάλου τους τη στιγμή που πίνει το κώνειο. Ποια διαφορά επισημαίνετε;  β) Διαβάστε το απόσπασμα 107c-108c από τον πλατωνικό «Φαίδωνα» (στη μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη) και ερμηνεύστε τη στάση του Σωκράτη προς τον θάνατο.


Ο θάνατος του Σωκράτη
ελαιογραφία του Zακ Λουί Νταβίντ (1787)
Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

1 σχόλιο:

Γιώργος Αποστολίδης είπε...

Τάσο, Συγχαρητήρια. Άψογος.